Mehiläisten punkkitorjunta – Tymol, Muurahaishappo & Oksaalihappo
Varroapunkki on mehiläispesien ja mehiläisten yleisimpiä tauteja, joiden seuranta ja torjunta ennaltaehkäisevästi kuuluu jokaisen mehiläistarhaajan hoitotoimenpiteisiin.
Varroa punkki on pieni kokoinen (mehiläisten koossa verraten kuitenkin suurikokoinen) ja lisääntyy munimalla mehiläispesän kennostoon, peittosikiöiden sekaan. Erityisesti se pitää kuhnurikennostosta. Kuoriuduttuaan punkit kiinnittyvät mehiläiseen ja imevät siitä ravintoa. Jos punkki kerran päätyy pesään, sitä ei saada sieltä enää kokonaan pois, vaan se on siellä pysyvästi. Kesän aikana punkkien määrät kymmenkertaistuvat pesässä. Mikäli punkkien määrää ei pyritä torjumaan mitenkään, pesä kuolee arviolta muutaman vuoden sisällä tartunnasta. Tämän vuoksi punkkien torjunta on todella tärkeä toimenpide pesässä.
Punkkien määrän seuranta
Punkkeja ei voi pesästä aina pitää kokonaan poissa, mutta niiden määrä on tärkeä pitää niin pienenä, ettei niistä koidu merkittävää haittaa pesälle. Varroapunkkia löytyy suurimmasta osasta pesistä, sanotaan jopa että ei ole mehiläispesää, jossa ei olisi varroapunkkeja. Punkkien määrää voidaan seurata esimerkiksi Varroaseulan avulla. Seula asetetaan pesänpohjalle esimerkiksi viikon ajaksi. Seula on muodoltaan sellainen, että punkit putoavat sinne, mutta eivät pääse sieltä pois. Tiedossa olevien tutkimusten mukaan 1/135 punkista putoaa pesän pohjalle päivässä ja tätä apuna käyttäen voidaan laskea punkkien määrää pesässä.
.
Punkkien torjunta
Punkkien torjunta on yleensä hyvä tehdä pesään, vaikka siellä ei olisi havainnut itse punkkeja. Tämän voi tehdä jo ennalta ehkäisevästi, jos niitä löytyykin kennokansien alta. Ennalta ehkäisevä punkintorjunta; poista peitettyjä kuhnuritoukkia heti alkukesästä joko erityisen kuhnurikakun avulla tai leikkaamalla aktiivisesti kuhnurikennostoja sieltä, mistä niitä löytyy.
Elokuussa sadonkorjuun jälkeen tehdään ensimmäinen torjunta, joko tymolilla tai muurahaishapolla. Käytettävää menetelmää on myös hyvä vuorotella vastustuskyvyn syntymisen välttämiseksi.
Korpiahon tymol-liuskat, helppoa ja nopeaa kertakäynnillä
Korpiahon tymolliuskoihin on imeytettynä sopiva määrä tymolnestettä rättiin. Liuska asetetaan pesän takaosaan kehälistojen päälle. Se saa olla pesässä noin kahden viikon ajan. Tymolliuskoja laitetaan yksi liuska / osasto.
Korpiahon muurahaishappo , tehokas mutta toistettava useammin
Korpiahon Muurahaishappo valmiiksi juuri sopivan vahvuiseksi tehty. Se imeytetään rätteihin / liinoihin ja asetetaan kehälistojen päälle pesän takaosaan. Sopiva määrä on noin 25ml/osasto. Sen tulee antaa vaikuttaa muutaman päivän ajan ja käsittely on toistettava neljä kertaa kolmen päivän välein, jotta aine tehoaa tarpeeksi.
Elokuun torjunnat tappavat keskimäärin 80 % punkeista, mikä helpottaa huomattavasti loppukesästä munittujen mehiläistoukkien kehittymistä terveiksi ja pitkäikäisiksi talvimehiläisiksi.
Alkutalven torjunta on kuitenkin välttämätön, koska elokuun torjunta ei yksin useinmiten riitä. Alkutalven torjunnassa käytetään oksaalihappoa. Paras aika oksaalihapotukseen on ensimmäisten pakkasten aikaan. Oksaalihapotus tehdään sikiöttömään aikaan pesässä ja sillä varmistetaan terveet kevät mehiläiset. Ennen oksaalihapostusta on tärkeää varmistaa, että sikiöinti on pesässä loppunut, sillä oksaalihappo ei tehoa sikiökansien alle. Pesä avataan ja kehäväleihin ruiskutetaan oksaalihappo-sokeriliuosta. Oksaalihappoliuosta annetaan noin 4ml / täysi mehiläisten kehäväli.
Sikiöttömässä pesässä oksaalihapotuksen teho on keskimäärin 90%.
Jos punkkien määrä on runsas pesässä, voidaan oksaalihappo/ tymol käsittely toistaa keväällä heti puhdistuslennon aikaan.
Katso tästä kaikki mehiläisten tautien torjuntaan sopivat välineet.